Profile

Profile

LEFTENAN COL HAJI ABU BAKAR BIN HUSIN

Leftenan Col. Abu Bakar Bin Haji Husin (62,808) lahir pada 29 Ogos 1959 di Medan Telok Bagan Serai, Perak. Beliau menyertai Angkatan Tentera pada 1978 di Negeri. Pada 2 Desimber 1982 beliau menjadi Pegawai berjawatan Leftenan dan di tukarkan ke Bukit Kayu Hitam di Negeri kedah.


Di Kedah beliau di bawah 305 Infantry Battalion (5 Border Regiment). Sewaktu kerjayanya beliau telah berjaya mengatasi kegiatan penyeludupan migran, dadah, ternakan, barangan larangan di sempadan Malaysia-Thailand Bukit Kayu Hitam, Sintok dan Gubir.


Beliau juga menyertai misi ke 6th Brigade untuk mengetuai misi penting selama 3 tahun di 5 target di seluruh negeri. Beliau juga berjaya mengharungi kerja penuh pada 15 Mar 1997 dan menyambung kerjayanya di Teritorial Army Regiment 513 sebagai Pegawai Komanden.


Beliau mengetuai sebagai pelatih dan memilih untuk diserab ke Teritorial Amy untuk Kumpulan Mahkota Kedah (AMK). Beliau juga mendapai penghargaan di Vietnam.


Selepas bersara, kini beliau menjawat jawatan Group General Manager di HBR yang menjalankan perniagaan memberikan khidmat nasihat & latihan kepada pelbagai perniagaan seperti media massa, hartanah, pengusaha pam minyak dan rangkaian perniagaan runcit.